Δράγανο

Από το Κομηλιό ο δρόμος κατηφορίζει προς τα χωριά Δράγανο και Αθάνι με τα λιθόκτιστα σπιτάκια και τα στενά δρομάκια.τους Στο Δράγανο υπάρχει ένα ελαιοτριβείο που χαρακτηρίζεται ως ιστορικά διατηρητέο μνημείο. Αποτελεί αξιόλογο δείγμα πρωτοβιομηχανικού κτιρίου για την επεξεργασία αγροτικών προϊόντων και είναι σημαντικό στη μελέτη της ιστορίας της αρχιτεκτονικής. Εδώ η επεξεργασία της ελιάς και η παραγωγή του λαδιού γινόταν με χειροκίνητα μέσα ή με τη βοήθεια αλόγου. Στο Δράγανο υπάρχει και ο ναός της Υπαπαντής με αξιόλογες εικόνες των Λευκαδίων αγιογράφων Γαζή και Σίδερη. Εδώ βρίσκονται δύο ενδιαφέροντα συμπλέγματα πηγαδιών από την Τουρκοκρατία, τους Ενετούς, τους Άγγλους και σύγχρονους.

 Στο Αθάνι υπάρχει το μοναστήρι του Αγίου Κήρυκου που ιδρύθηκε επί τουρκοκρατίας. Μικρό και περιορισμένο, έγινε μετόχι της μονής του Αρχαγγέλου Ασωμάτου της Βαυκερής το 18ο αιώνα. Γκρεμίστηκε από τους σεισμούς και ξαναχτίστηκε επανειλημμένα. Θύρα της Ωραίας Πύλης που εικονίζει το Χριστό, μια από τις παλαιότερες της μονής, βρίσκεται σήμερα στην εκκλησία της Παναγίας Ραχιώτισσας. Κοντά στη μονή υπάρχουν λείψανα αρχαίου κτιρίου, καθώς επίσης και στη θέση “Σωτήρω”, τα οποία έχει εντοπίσει η Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Ο δρόμος από το Αθάνι κατευθύνεται με διακλαδώσεις σε τρεις μοναδικές αμμουδιές, το Γυαλό, τους Εγκρεμνούς και το Πόρτο Κατσίκι. Πρόκειται για παραλίες εκπληκτικής ομορφιάς που η φήμη τους έχει κάνει το γύρο του κόσμου. Πρασινογάλανα, κρυστάλλινα, πεντακάθαρα νερά, με λευκή αμμουδιά, κρυμμένα κάτω από ψηλά απόκρημνα βράχια, αποκαλύπτονται στον επισκέπτη, καθώς εκείνος κατεβαίνει αργά τα αρκετά σκαλοπάτια που τον φέρνουν προς την παραλία. Αυτό το μοναδικό τοπίο είναι τόσο εντυπωσιακό, που χαράζεται για πάντα στη μνήμη όποιου επισκέπτεται τις ακτές αυτές, είτε τις προσεγγίζει από ξηρά, είτε από τη θάλασσα με σκάφος.

Η πιο γνωστή παραλία, το Πόρτο Κατσίκι, θεωρείται σήμερα μια από τις ξεχωριστές της Ευρώπης, ενώ οι Εγκρεμνοί, κερδίζει κι αυτή καθημερινά τις προτιμήσεις όσων αναζητούν ασυνήθιστης ομορφιάς παραλίες, που αξίζει να γνωρίσει κάθε επισκέπτης του νησιού.