Κοντάραινα

Δήμος Λευκάδας - Κοντάραινα

Στον κεντρικό δρόμο από Βασιλική προς Λευκάδα ο δρόμος περνά από το χωριό Κοντάραινα, πολλά από τα σπίτια του οποίου αποτελούν ένα αξιόλογο δείγμα αγροτικών σπιτιών της περιοχής. Στην Κοντάραινα ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το ναό της Παναγίας, από τους μεγαλύτερους της υπαίθρου με ύψος που ξεπερνά τα 12 μέτρα. Ο σημερινός ναός είναι από τα μέσα του 19ου αιώνα. Ερείπια του παλαιότερου βρίσκονται στη βορειοανατολική πλευρά του.

Εδώ φυλάσσεται εικόνα της Θεοτόκου, δεσποτική, έργο του Π. Γεννηματά και και ο Χριστός ως Βασιλεύων Βασιλευόντων, ένα σπουδαίο παραδοσιακό έργο του Β.Σιδέρη από το 1870. Μια άλλη δεσποτική εικόνα με εμφανείς δυτικές επιρροές είναι αυτή του Χριστού με τη Μάρθα. Στην ουρανία του ναού ο Ευαγγελιστής Ματθαίος παρακολουθεί τον άγγελό του να του υπογορεύει το ευαγγέλιο. Ακόμα μια όμορφη εκκλησία στην Κοντάραινα είναι ο Άγιος Σπυρίδωνας. Βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και μαρτυρά την παλαιότερη ευημερία του τόπου. Το τέμπλο του, έργο του Πάνου Προσαλέντη, είναι απλό, λιτό και με ελαφρά σκαλίσματα. Η εικόνα του Αγίου Σπυρίδωνα είναι του Ιωάννη Αναγνώστη, μάλλον από την Ιθάκη, από το 1776.

Περιπλέοντας τις ανατολικές ακτές μετά από τον όρμο της Βασιλικής ο επισκέπτης συναντά δυο θαυμάσιες αμμουδερές παραλίες, η μια καλύτερη από την άλλη. Η πρώτη ονομάζεται Αγιοφύλι και η δεύτερη Αμμούσω. Τα ήρεμα συνήθως και πεντακάθαρα νερά του Ιονίου καλούν τον ταξιδιώτη να δροσιστεί στην αγκαλιά τους.