Βασιλική

Δήμος Λευκάδας - Βασιλική

Η Βασιλική έχει γνωρίσει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη. Πόλος έλξης η παραλία της Βασιλικής που φτάνει μέχρι την άκρη του κόλπου στην Πόντη και είναι μια από τις καλύτερες της Μεσογείου για το σπορ της ιστιοσανίδας (windsurfing). Είναι σπάνιο να μη φυσάει ο ευνοϊκός μαΐστρος σ’ αυτό τον τόπο.

Ο άνεμος έρχεται από τα ψηλά κεντρικά βουνά και κατεβαίνει στο κενό της πεδιάδας. Έτσι τα πανιά των ιστιοσανίδων είναι πάντα γεμάτα και αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες σκίζοντας την καταγάλανη θάλασσα. Εκατοντάδες φανατικοί του σπορ παρατάσσονται καθημερινά κατά μήκος της μεγάλης παραλίας της Βασιλικής και επιδίδονται για ώρες στο αγαπημένο τους άθλημα, προσφέροντας στον επισκέπτη ένα μοναδικό θέαμα.

Το λιμάνι της Βασιλικής συνδέεται τακτικά με τα νησιά Ιθάκη και Κεφαλονιά εξυπηρετώντας πολλούς τουρίστες που επιθυμούν να γνωρίσουν και άλλα νησιά του Ιονίου. Η περιοχή έχει κατοικηθεί από πολύ νωρίς. Ευρήματα της Παλαιολιθικής και περισσότερα της Νεολιθικής Περιόδου (3.500 π.Χ. περίπου) ανακαλύφθηκαν από έρευνες του Dorpfeld στη Χοιροσπηλιά της Ευγήρου και τα οποία εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Λευκάδας. Στην κοιλάδα της Βασιλικής, σύμφωνα με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, υπάρχουν διάσπαρτα αρχαία οικοδομικά λείψανα που ανήκουν πιθανόν σε αρχαία πόλη.

 Από την άλλη πλευρά της Βασιλικής, στα δυτικά, απλώνεται η χερσόνησος και το ακρωτήρι του Λευκάτα. Κατ’ αρχήν θα συναντήσουμε την μικρή παραλία Πλάκα και στη συνέχεια απόκρημνες και πιο εντυπωσιακές δυτικές ακτές του νησιού. Το τοπίο ορεινό και άγριο, κατεβαίνει ως την άκρη της θάλασσας, εκεί που τα κάτασπρα βράχια παλεύουν με το τρικυμισμένο πέλαγος. Άγρια και συναρπαστική η ομορφιά αυτού του τοπίου που ο επισκέπτης πλησιάζει από τη θάλασσα ή από τη στεριά. Εδώ, στη μύτη του Λευκάτα ο μύθος θέλει την ποιήτρια Σαπφώ να δίνει τέλος στη ζωή της απελπισμένη από το πάθος του έρωτα. Αυτά τα λευκά βράχια βάφτισαν και το νησί Λευκάδα. Αυτή είναι μια από τις πολλές εκδοχές για την προέλευση του ονόματός του.

Όλη η περιοχή της Βασιλικής έχει να προσφέρει αξιοθέατα στους επισκέπτες. Έχει τη δυνατότητα αξιοποίησης πολλών μονοπατιών, ενώ προσφέρεται ήδη για ποδηλασία βουνού και για ιππασία.