Νεοχώρι

Δήμος Λευκάδας - Νεοχώρι

Σίγουρα κάποτε θα υπήρχε και “Νέο”-χώρι αν κρίνουμε από το όνομα του. Όμως στις μέρες μας αποτελεί ένα παλιό χωριό.

Η αλήθεια είναι ότι στα χρόνια της δικτατορίας (1967 – 1974) το χωρίο εγκαταλείφθηκε από του ντόπιους κατοίκους, που αναζήτησαν την τύχη τους στους πρόποδες του βουνού και συγκεκριμένα στις τοποθεσίες Παλαιοκατούνα και Μεγάλο Αυλάκι, εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες για οικονομική ανάπτυξη.

Την δεκαετία όμως του 1980 μια ομάδα νέων ανθρώπων – αμφισβητίες των πόλεων- κατά άλλους, αγόρασαν παλιά σπίτια του χωριού τα οποία τα επισκεύασαν σεβόμενοι απόλυτα το παραδοσιακό χρώμα του χωριού. Με την ευαισθησία που χειρίστηκαν τον κοινόβιο χώρο τους, τον έκαναν να αποτελεί αξιοπρόσεχτο τουριστικό προορισμό.

Εκτός από τα παραδοσιακά σπίτια και την εντυπωσιακή θέα προς τον κάμπο του νησιού ο επισκέπτης μπορεί να δει ακόμα και την Παναγία την Ευαγγελίστρια, μοναδική εκκλησία με τρούλο στο νησί καθώς και το ιδιωτικό μουσείο του Παναγιώτη Τσατσούλα το οποίο περιέχει αντίγραφα μουσικών οργάνων από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας καθώς και τον πλούτο λαογραφικού υλικού.

Από το Νεοχώρι κατάγεται ο κλαριντζής Κώστας Γκιαούζος – Μουζάκης που προπολεμικά μέχρι το 1950 θεωρούνταν ένα από τα καλύτερα κλαρίνα της Ελλάδας.