Νυδρί

Δήμος Λευκάδας - Νυδρί 1

Η ευρύτερη τουριστική περιοχή του κάμπου του Νυδρίου αποτελεί έναν συνολικό χώρο εξέτασης, μιας και δεν υπάρχουν στις μέρες μας τα διαχωριστικά που υπήρχαν παλιά.

Στις αρχές του αιώνα συγκεκριμένα, υπήρχαν σ’ όλο αυτό τον χώρο των δύο χιλιομέτρων έξι σπίτια! Δύο στο Στενό και τέσσερα στο Νυδρί.

Στα πλαίσια της τουριστικής ανάπτυξης η προνομιούχα θέση όμως της περιοχής δεν άργησε να την κάνει να ξεχωρίσει.

Ήδη από τις αρχές του αιώνα, ο Γερμανός αρχαιολόγος Γουλιέλμος Δαιρπφελδ ξεκίνησε ανασκαφές στην περιοχή του Στενού επιδιώκοντας να επιβεβαιώσει την θεωρία του περί Ομηρικής Ιθάκης την οποία μόνο αυτός πίστευε τότε.

Δήμος Λευκάδας - Νυδρί 2

Ο Σλήμαν συνεργάτης του Δαιρπφελδ ανέλαβε τις ανασκαφές στην Τροία που τον έκαναν διάσημο ενώ ο Δαίρπφελδ δεν μπόρεσε να βρει τίποτε περισσότερο από δείγματα της πρώιμης εποχής του χαλκού (2000 π.Χ).

Το μυστικό της Ομηρικής Ιθάκης και του παλατιού του Οδυσσέα φαίνεται ότι καλά κρατεί. Ίσως οι θρύλοι και οι παραδόσεις του απλού κόσμου που μιλούν για το χρυσό αργαλειό της Πηνελόπης ο οποίος βρίσκεται στον κόλπο του Βλυχού, να χρήζουν για μελλοντικές – ενάλιες – ανασκαφές.

Πάντως η επίσκεχη τιυ αυτοκράτορα της Αυτροουγγαρίας, Βίλχελμ Κάιζερ στο Νυδρί στις ράχες του αιώνα (1917) ήτανε η αρχή που προοιώνιζε το μέλλον της περιοχής ως τις «Κάννες» της Λευκάδας.

Όλο το «JET SET» των διάσημων προσωπικοτήτων που παρέλασαν από την περιοχή, αρχή γενομένης από τον Αριστοτέλη Ωνάση που αγόρασε το νησάκι «Σκορπιος» καθώς και οι αρχηγοί κρατών όπως και οι άλλες προσωπικότητες των διαφόρων χωρών που κατά καιρούς κατακλύζουν την περιοχή, έχουν δημιουργήσει τουριστικό ρεύμα που αυξάνετε χρόνο με το χρόνο.