Καρυά

Δήμος Λευκάδας - Καρυά

Η Καρυά το ορεινό κεφαλοχώρι της Λευκάδας, απέχει 14 χλμ. από την πόλη της Λευκάδας, περίπου 20 λεπτά οδήγησης με το αυτοκίνητο. Είναι κτισμένη στις καταπράσινες πλαγιές του βουνού σε υψόμετρο 500 μέτρων, ενώ φημίζεται για το άριστο κλίμα της και το απαράμιλλης ομορφιάς φυσικό περιβάλλον της.

Ο  πληθυσμός της ανέρχεται περίπου στους 1.000 κατοίκους ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες παρουσιάζει σημαντική αύξηση λόγω και της μεγάλης προσέλευσης τουριστών. Ξεκινώντας ο επισκέπτης την περιπλάνησή του από το δρόμο της κεντρικής αγοράς της Καρυάς θα συναντήσει την πετρόκτιστη βρύση με τα άφθονα τρεχούμενα νερά.Δίπλα της  βρίσκεται η  περίφημη ‘πλατεία  της Καρυάς’  με τα αιωνόβια πλατάνια.  Εκεί  ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει φαγητό ή ποτό που προσφέρουν τα παραδοσιακά καφενεία και οι ταβέρνες. Αμέτρητα πλακόστρωτα δρομάκια που απλώνονται σε όλο τον οικισμό, παλιά αλλά και ανακαινισμένα πέτρινα σπίτια, παραδοσιακά κτισμένα, αυλές με πεζούλια, διάσπαρτα ιστορικά εκκλησάκια, ανεμόμυλοι,  ξερολιθιές.

Στο κεντρικότερο σημείο του χωριού βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνος, με το επιβλητικό της καμπαναριό,  η οποία κτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Στους πρόποδες της Καρυάς, στο λιβάδι,  βρίσκεται το Μοναστήρι του Άι- Γιάννη του Προδρόμου  που χτίστηκε το 1605 μ.Χ. Σήμερα στο μοναστήρι ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τις λιγοστές πια,  αλλά  εξαιρετικές τοιχογραφίες,  το ξυλόγλυπτο τέμπλο καθώς και τα πέτρινα κελιά που πλαισιώνουν τον εξωτερικό χώρο της μονής. Η ιστορία του μοναστηριού είναι πλούσια, ενώ η συμβολή του στην οικονομική και πνευματική ζωή του τόπου αξιοσημείωτη.

Στη νότια πλευρά του χωριού, στο λιβάδι της Καρυάς συναντά κανείς εκτάσεις με  καλλιέργειες  τοπικών προϊόντων, όπως είναι τα  λαθούρια ή λαθύρια, τα ρεβύθια, τα μπιζέλια, η ελιά και τα αμπέλια.

Η Καρυά, ένα χωριό με πλούσια πολιτιστική παράδοση, έχει διατηρήσει πολλά από τα πατροπαράδοτα έθιμα του τόπου, με αποκορύφωμα την τριήμερη εκδήλωση της «Αναπαράστασης του Χωριάτικου γάμου»,  η οποία  πραγματοποιείται  σε ετήσια βάση από το 1979 και θεωρείται μια από τις σπουδαιότερες  πολιτιστικές  εκδηλώσεις  της Λευκάδας.

Mια επίσκεψη στο ιδιωτικό Λαογραφικό Μουσείο της Καρυάς με τα παραδοσιακά εκθέματα, θα φέρει τον επισκέπτη κοντά στον  τρόπο ζωής των κατοίκων του χθες, στην καθημερινότητα του απλού Λευκαδίτη.