Πηγαδησάνοι

Δήμος Λευκάδας - Πηγαδησάνοι

Οι Πηγαδησάνοι απέχει ένα χιλιόμετρο από την έδρα της Δημοτικής Ενότητας Καρυάς και 12 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Λευκάδα του ομωνύμου νησιού μας. Το χωριό είναι προσήλιο και χτισμένο, σχεδόν σκαρφαλωμένο σε καταπράσινη πλαγιά του βουνού, μέσα στις ελιές, και σε ένα κλασικό πράσινο διαφόρων αποχρώσεων, επτανησιακό περιβάλλον.

Ο κεντρικός οδικός άξονας αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του χωριού και εκατέρωθεν απλώνονται οι γραφικές γειτονιές του. Ο επισκέπτης θα καθηλωθεί από την υπέροχη θέα που προσφέρει η ίδια η θέση του χωριού που λειτουργεί σαν μπαλκόνι.  

 Στα πόδια του χωριού εκτείνεται το Λιβάδι της Καρυάς στο οποίο παρελαύνουν όλα τα χρώματα ανάλογα με την εποχή. Πέρα στην άκρη του Λιβαδιού βρίσκεται το ανακαινισμένο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, ένας πνευματικός φάρος της περιοχής αλλά και ολόκληρου του νησιού για πολλούς αιώνες.

 Στο κέντρο του χωριού ο επισκέπτης θα απολαύσει τον καφέ αλλά και τους  μεζέδες με ντόπιο καλό κρασί και τσίπουρο. Στην πλατεία δίπλα στη εκκλησία του Αγίου Νικολάου το καλοκαίρι θα παρουσιαστεί αξιόλογη πολιτιστική δημιουργία. Η καθιερωμένη Γιορτή Κρασιού προσελκύει πλήθος κόσμου.

Ανηφορίζοντας θα φτάσεις στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων με αξιόλογο τέμπλο και υπέροχη θέα. Συνεχίζοντας και έξω πλέον από το χωρίο θα συναντήσεις το ξωκλήσι της Θεοτόκου, εκεί που η θέα γίνεται πλέον πανοραμική.

Κατηφορίζοντας θα περάσεις μέσα από τις αιωνόβιες ελιές και τις γειτονιές του κάτω χωριού και θα φτάσεις στους Μάρκους. Εδώ ο συνδυασμός του πέτρινου παλιού γεφυριού, των πηγαίων νερών, του παλιού νερόμυλου και της βρύσης, δημιουργεί ένα ιδιαίτερης ομορφιάς τοπίο.

 Από τούτα τα χώματα κατάγονται ο αγωνιστής-σύμβολο της εθνικής αντίστασης Απόστολος Σάντας και η τραγουδίστρια της όπερας Αγνή Μπάλτσα. Ο τόπος αυτός σε καλεί να ζήσεις ανθρώπινα σε ρυθμούς ήρεμους και να ανακαλύψεις τη φιλοξενία των κατοίκων του.