Απόλπαινα

Δήμος Λευκάδας - Απόλπαινα

Σε απόσταση 2 χλμ. από τη πόλη της Λευκάδας απλώνεται, από τον Ελαιώνα της πόλης ως και τους πρόποδες γραφικότατου λόφου, το χωριό της Απόλπαινας -πιθανόν η ονομασία του χωριού να συνδέεται με τη λατρεία κατά την αρχαιότητα, του «Ιαματικού-Θεραπευτή» Απόλλωνα (Απόλλων + παιάν)-.

Η μαρτυρική θυσία του Ιερέα Θεόκλητου Στραβοσκιάδη κατά τη διάρκεια των αγώνων για την Ένωση της Επτανήσου με τη μητέρα Ελλάδα δίνει στο χωριό μια καλή θέση στη νεότερη ιστορία.

Στην Απόλπαινα στα δυτικά του χωριού λίγο πριν τη παραλία του Αγίου Ιωάννη (Ιόνιο Πέλαγος) υπάρχει σπήλαιο πλούσιο σε σταλακτίτες, αλλά αναξιοποίητο ακόμη, ειδυλλιακός τόπος για περιπάτους και αναψυχή.

Στα διοικητικά όρια της Απόλπαινας βρίσκεται η μονή της Οδηγήτριας κτισμένη στα μέσα του 15ου αιώνα από την Ελένη Παλαιολογίνα. Έχει ιδιαίτερα επιμελημένη τοιχοποιία και η εικονογράφησή της θεωρείται σπάνιο δείγμα σύνθεσης βυζαντινής και ιλλυρικής ζωγραφικής. Οι αποτοιχισμένες εικόνες φυλάσσονται στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών όπου και έχουν εκτεθεί.