Πόρος

Δήμος Λευκάδας - Πόρος

Προέρχεται από τη λέξη Πόρος = οπή = τρύπα. Το βουνό συγκεκριμένα «ΚΑΜΠΗ» πάνω στο οποίο είναι χτισμένο το χωριό έχει τρύπες όπου κυλάει τρεχούμενο νερό. Από τα υπόγεια νερά του χωριού έχει υποχωρήσει το άνω μέρος του χωριού κι έχει βουλιάξει μέσα στη γη παρασύροντας και τα σπίτια μαζί.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Σήμα κατατεθέν του χωριού αποτελεί ο πύργος του 6ου αιώνα π.Χ. του οποίου τα ερείπια σώζονται ακόμη στη θέση Πυργί. Ο πύργος  είχε κτιστεί από τους Κορινθίους όταν κατέλαβαν το νησί. Είχε ύψος 12 μ. και σύμφωνα με τις νεότερες εκδοχές αποτελούσε ένα είδος «φρυκτωρίας». Δηλαδή μετάδοσης οπτικών μηνυμάτων ώστε να ενημερώνετε η μία άκρη του νησιού με την άλλη στην περίπτωση – κυρίως- εισβολέων.

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

 Ένα από τα πλουσιότερα σε λαογραφικό πλούτο και παράδοση χωριά της Λευκάδας.

Ονομαστό από την οικογένεια των Καταποδαίων που υπήρξαν εξαιρετικοί μαχαιροποιοί αλλά και οπλοποιοί. Η συντεχνία των μαχαιροποιών ξεκίνησε το 1684 που κατέλαβαν οι Ενετοί το νησί. Χώρισαν τα διάφορα επαγγέλματα σε συντεχνίες ώστε να υπάρχει εξειδίκευση εργασίας και οι Ενετοί ως έμποροι που ήτων να πουλάνε τη παραγωγή. Η τέχνη συνεχίστηκε μέχρι το 1950 περίπου. Τώρα μένει η φήμη αλλά και οι δημιουργίες σε μαχαίρια που αποτελούν πλέον μουσειακά αντικείμενα.

Γνωστός ο Πόρος για την πνευματική δημιουργία τόσο σε επιστήμονες όσο και σε ποιητές αλλά και παραμυθάδες, ξεχωρίζει και για τους επικήδειους που διαβάζονται σε κάθε κηδεία και κάθε περίπτωση. Έθιμα τουλάχιστον δύο αιώνων που και σήμερα ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη τονίζοντας το ψηλό πνευματικό αίσθημα των κατοίκων.

Στο χώρο το λατρευτικό υπάρχούν αξιόλογες εκκλησίες του 18ου αιώνα και επίσης υπάρχουν κι αξιόλογα κτίρια παλιών γαιοκτημόνων του χωριού όπως του Κάπαλου, του Βερετή και του Κονιδάρη με αξιόλογα οικοδομικά στοιχεία.